Wat is gokverslaving en wat te doen als je het hebt

Gokverslaving is een serieuze psychische aandoening die niet alleen de gokker zelf, maar ook zijn of haar omgeving kan treffen. In dit artikel leggen we uit wat gokverslaving is, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen als je denkt dat je of iemand die je kent een gokverslaving heeft.

Wat is gokverslaving?

Gokverslaving, ook bekend als pathologisch gokken, is een gedragsverslaving waarbij iemand de controle over zijn gokgedrag verliest. Dit leidt tot ernstige persoonlijke en financiële problemen. Mensen met een gokverslaving blijven gokken ondanks de negatieve gevolgen en vaak is er sprake van een obsessieve drang om te gokken.

Symptomen van gokverslaving

Enkele tekenen en symptomen van gokverslaving zijn:

Risicofactoren: Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een gokverslaving, zoals genetische aanleg, een bestaande psychische aandoening, stress, en de beschikbaarheid van gokfaciliteiten.

Wat te doen als je een gokverslaving hebt

Als je denkt dat je een gokverslaving hebt, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:

  1. Erkenning: Het belangrijkste eerste stap is het erkennen van het probleem. Zonder erkenning is het moeilijk om hulp te zoeken en te ontvangen.
  2. Zoek professionele hulp: Er zijn veel professionele organisaties die hulp bieden bij gokverslaving. De Kansspelautoriteit (KSA) kan je informeren over betrouwbare hulpinstanties.
  3. Gebruik hulpmiddelen: Maak gebruik van hulpmiddelen zoals CRUKS om jezelf uit te sluiten van online goksites. Dit kan je helpen om je gokgedrag te beheersen.
  4. Ondersteuningsgroepen: Overweeg om je aan te sluiten bij een zelfhulpgroep voor mensen met gokproblemen. Delen van je ervaringen met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten kan zeer behulpzaam zijn.
  5. Therapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) en andere vormen van therapie kunnen effectief zijn in het behandelen van gokverslaving. Een therapeut kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je gokgedrag te begrijpen en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen.

Wat te doen als iemand die je kent een gokverslaving heeft

Als je denkt dat iemand in je omgeving een gokverslaving heeft, is het belangrijk om steun te bieden zonder te veroordelen. Moedig de persoon aan om professionele hulp te zoeken en bied aan om samen te zoeken naar passende ondersteuning en behandelingen.

Conclusie

Gokverslaving is een ernstige aandoening die niet onderschat moet worden. Door tijdig hulp te zoeken en gebruik te maken van beschikbare hulpmiddelen en ondersteuning, is het mogelijk om deze verslaving te overwinnen en weer controle over je leven te krijgen. Als je of iemand die je kent worstelt met een gokverslaving, aarzel dan niet om stappen te ondernemen en hulp te zoeken.

Populaire artikelen